Mat i förskola och skola

Flicka med vattenmelon

Förskola och skola har goda möjligheter att på ett positivt sätt främja bra levnadsvanor och god hälsa. I detta sammanhang spelar skolmaten en stor och viktig roll.

Här hittar du mer information om skolmaten i Värmdö och vad som gäller för allergier och specialkost. Förutsättningar ska finnas för barn och elever i Värmdö att göra hälsosamma val där skolan ska fungera som en stödjande miljö. Genom information och ett bra utbud av livsmedel underlättas möjligheten att göra hälsosamma val också hemma och på fritiden.

Specialkost och allergier

90 % av alla födoämnesreaktioner hos barn orsakas av mjölk, ägg, trädnötter och jordnötter. Allergier och födoämnesöverkänslighet ställer särskilda krav på hantering och servering i skolan. Nötter, jordnötter, mandel och sesamfrön förekommer inte i skolköken eftersom de kan utlösa svåra allergiska reaktioner.

Anmäl specialkost

Om ditt barn har allergier eller behöver särskild specialkost meddelar du detta genom att fylla i och lämna en specialkostblankett till köket på skolan. Denna hittar du för utskrift i högerspalten. Blanketten är en överenskommelse mellan kök och vårdnadshavare vilken mat som kan serveras till barnet. Om något ändras är du som vårdnadshavare ansvarig för att meddela köket.

Utöver blanketten behöver du/ni också visa upp ett läkarintyg för köket som underlag på att det föreligger medicinska skäl för specialkost.

Ett önskemål är att man meddelar köket vid frånvaro så att personalen inte tillagar mat som får slängas.

Vid frågor och funderingar är ni välkomna att kontakta det kök som lagar maten till ert barn. Mer information om köken på förskolorna hittar du under respektive förskolas hemsida (se länk i vänstermenyn).

Senast publicerad: 2017-01-19