Provtagning av enskilt dricksvatten

Vattenflaskor vattenrprover

Har du en egen eller delad dricksvattenbrunn är det viktigt att regelbundet ta prover på vattnet. Inför provtagning behöver du beställa provtagningsutrustning från ett vattenanalysföretag. Du kan lämna in vattenprover med utrustning från ALcontrol till kommunen på onsdagar 8:00-14:00.

Vanligast är att man har en egen borrad eller grävd brunn, eller delar vattentäkt med grannar i ett område. Vattnet i egna brunnar har skiftande kvalitet.

Det är brunnsägaren eller den fastighetsägarförening som ansvarar för skötseln av dricksvattenbrunnen som är ansvarig för att vattenkvaliteten regelbundet undersöks.

Ta prover regelbundet

Livsmedelsverket rekommenderar att brunnsägare kontrollerar vattnet åtminstone vart tredje år. Är fler än två fastigheter anslutna till samma vattentäkt (brunn) bör vattnet provtas minst en gång per år. Var extra noggrann med att provta om små barn dricker vattnet. Små barn är mer känsliga för höga halter av vissa ämnen, till exempel fluorid, bly, koppar och nitrit.

När en ny brunn anlagts bör du kontrollera vattenkvaliteten efter någon månads användning. Både vattenkvalitet och vattentillgång kan förändras med tiden och problem kan finnas i dricksvattnet utan att du märker förändringar i vare sig smak, lukt eller färg.

Beställ utrustning för provtagning

För att provta vattnet behöver du provtagningsutrustning från ett vattenanalysföretag. Då skickas utrustningen hem till dig med instruktioner om hur du gör.

Provtagning via ALcontrol

Om du beställer vattenanalys genom ALcontrol kan du lämna in ditt dricksvattenprov till kommunen så skickas det vidare till ALcontrol. Observera att vi bara tar emot vattenprov med professionell utrustning från ALcontrol.

Det är bra om provet är taget så att det blir så kort förvaringstid som möjligt. Du kan även lämna in dina vattenprover på ALcontrols inlämningsställen.

Kampanjkod vid beställning av Trygghetspaketet

Beställer du Trygghetspaketet får du 10% rabatt på priset om du uppger kampanjkoden VÄRMDÖ2017. Koden skrivs in i rutan kampanjkod på tredje sidan i beställningen. Koden fungerar året ut.

Läs mer om provtagning och hur du beställer på ALcontrols webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Inlämning av vattenprov till kommunen

Du kan lämna in vattenprover med proffessionell utrustning från ALcontrol till kommunen på onsdagar klockan 08:00–14:00. Vid storhelger kan andra tider gälla.

Proverna lämnas till Kontaktcenter i kommunhuset, Skogsbovägen 9–11 i Gustavsberg.

Senast publicerad: 2017-07-13